De Vlaamse HR-evolutie 2021.

We merken dat veel bedrijven vooral bij de eerste "corona-golf" een belangrijke verandering hebben doorgemaakt.
Het was een grote aanpassing voor de medewerkers om ineens remote te gaan werken, een evenwicht te vinden tussen werk en privé, want ineens valt ook de verplaatsing van en naar het werk weg en is er een minder duidelijke scheiding tussen beide.

Alle bedrijven probeerden de schade te beperken en zochten naar manieren om het personeel toch aan het werk te houden als de sector het toeliet. Anderen konden door digitalisatie en/of innovatie hun medewerkers gedeeltelijk of in sommige gevallen zelfs volledig terug inzetten.

Op HR-vlak moest men de plannen omgooien, het was een test op gebied van wendbaarheid en veerkracht.
De focus lag voor velen in 2020 op well-being, ondersteuning van teamleaders, aandacht voor communicatie en het zoeken naar initiatieven voor connectie en ondersteuning van de medewerkers.

We hebben geleerd dat mensen vaak flexibeler zijn dan we zouden durven vermoeden. Dat remote werken gaat, en tegelijk ook moeilijk is. Dat digitale meetings mentaal belastend zijn en dat we riskeren te weinig breaks te nemen.

Het is moeilijk om de cultuur te handhaven, laat staan nieuwe medewerkers kennis te laten maken met de echte bedrijfscultuur. Om nog te zwijgen over de jonge generatie die net de arbeidsmarkt op komt.
Hoe moeten zij zich zien te integreren in een organisatie?
Maken ze kennis met de échte bedrijfscultuur?
We voelen het allemaal dat we hunkeren naar het sociaal contact op kantoor, ondanks de leuke en vernieuwende initiatieven.

Positief is dat HR een grotere impact heeft op strategisch niveau. De moeilijkere, zachte topics komen gemakkelijker aan bod en de rol van HR evolueert naar een coachende en ondersteunende rol op alle niveaus, een partner van de business.

Ook in 2021 zal er veel aandacht besteed worden aan well-being, HR analytics om meer op data gebaseerde beslissingen te kunnen nemen, ontwikkelen van leiderschapskills om de nodige ondersteuning te kunnen bieden aan het team, feedback en communicatie blijven belangrijke topics, dit alles met het oog op duurzame groei.

“Onze mensen zijn belangrijk”, is de rode draad doorheen de gesprekken met de HR medewerkers en managers die we over dit topic mochten spreken de afgelopen weken.

Thanks for sharing your story.

Wil je graag een employee engagement strategie uitwerken aan de hand van data? Heb je hulp nodig bij de implementatie hiervan? Of wil je gewoon deel uit maken van ons team? Neem hier contact met ons op.